Tabără de pictură pe sticlă la Mănăstirea Cozia

9 artişti plastici din Bucureşti, Mureş şi Vâlcea participă în perioada 16-26 septembrie la Tabăra de pictură pe sticlă de la Mănăstirea Cozia, care are tematica centrată pe Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, zugrav de icoane, sculptor şi miniaturist. Vernisajul icoanelor va avea loc vineri, 27 septembrie, la Galeria de Artă din municipiul Râmnicu-Vâlcea. Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Râmnicului şi Uniunea Artiştilor Plastici din România, filiala Vâlcea.

Mănăstirea Cozia găzduieşte în aceste zile o nouă tabără de pictură, de această dată pictură  pe sticlă, iar invitaţi sunt artişti plastici din diferite zone de tradiţie culturală ale ţării. Tema acestei tabere este legată de personalitatea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, Ocrotitorul Râmnicului, a cărui zi de sărbătorire este 27 septembrie. De aceea, „artiştii plastici doresc să aducă prinos de cinstire acestui sfânt ierarh cărturar, care a fost un artist plastic, prin excelenţă, fiind înzestrat de Dumnezeu cu darul zugrăvirii de icoane, cu darul sculpturii, precum şi al miniaturii”, a menţionat artista plastică Filofteia Pisăru din judeţul Vâlcea.

Tabăra de pictură pe sticlă Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul de la Mănăstirea Cozia oferă artiştilor plastici participanţi nu numai posibilitatea de a se întâlni într-un cadru inspiraţional, ci mai ales de a împărtăşi tehnici şi idei pentru a păstra specificul unei tradiţii cultural-religioase din lumea satului de odinioară.

 Alături de artişti consacraţi în pictura pe sticlă se află şi artişti plastici care doresc să aprofundeze această tehnică.

„Pictura pe sticlă are nişte calităţi specifice, pe lângă rezistenţa în timp a suportului şi faptul că suportă mai bine trecerea timpului, dacă este bine realizată, redă strălucirea culorii. Totodată, se poate folosi mai ales liniatura, ceea ce pentru mine este mai important pentru că sunt grafician de formaţie. Lucrările pe sticlă pe care le fac sunt destul de personale, caut compoziţii mai ample, în sensul picturii de icoană. Am făcut un gen de icoană mai personalizată, decalând foarte clar zona de icoană clasică, făcută după izvod, după icoanele vechi, de cea de interpretare liberă, în care mi-am permis să am o mare autonomie de artist, gândind relaţia cu sfinţii şi cu îngerii pe care i-am redat într-un mod personal”, a explicat artistul plastic Mircea Nechita din Bucureşti.

„Tabăra aceasta este deosebită pentru mine, poate chiar un miracol ca să pictez şi să fac aceasta. Am început cu pictura laică, dar am vrut mai mult, am vrut să pătrund în domeniul acesta şi am văzut cum toate vin de la Dumnezeu, iar sufletul se bucură de ceea ce primeşte. Nu poţi să faci ceva dacă nu ai dăruirea, căci lucrurile acestea se fac în timp, prin muncă. Pictura laică, după părerea mea, se face mai uşor, dar pictura religioasă, în special cea bizantină - pe care nu o stăpânesc în totalitate, are atâta profunzime încât ai senzaţia că mereu ai câte ceva de învăţat şi ai multe de învăţat. De aceea, iubesc acest domeniu şi doresc să merg mai departe cu ceea ce am făcut. Îmi dă o mare bucurie, pentru că în momentul în care mă apuc de pictat, zâmbesc, iar acesta vine din interior. M-a întrebat cineva dacă aici mă simt ca o studentă, însă nu mă simt aşa, ci extraordinar. Mă uit în stânga, văd mănăstirea, în dreapta munţii, în jurul meu chiliile şi pe părinţii călugări, mi se pare o atmosferă din care nu ai mai vrea să ieşi. Mă bucur mult că mă aflu aici şi este o experienţă extraordinară şi mulţumesc tuturor celor care au contribuit la organizarea acestei tabere, în primul rând Înaltpreasfinţitului Varsanufie, care s-a gândit să schimbe ceva, artistic mă refer, nu la altceva, şi anume cu privire la valorificarea iconografiei autentice pe care să o regăseşti şi spre vânzare, pentru că sunt atâţia pictori de biserici care pot să facă foarte mult în acest sens. De aceea, am venit să dăruiesc din ceea ce am primit în dar, nu ştiu dacă este mult, dar puţinul meu cu al celorlalţi poate înseamna mult pentru Biserică”, a spus artista plastică Marilena Târcavu din Bucureşti, membru AFAPRR a UAP.

Preluare arhiepiscopiaramnicului.ro >>

 

Descriere imagine