Sărbătoarea Breslei creatorilor de artă religioasă și a restauratorilor 2017

ADDÉNDA 19 octombrie 2017

Ieri, 18 octombrie 2017,  în ziua praznicului Sf. Apostol și Evanghelist Luca(conform tradiției Bisericii, întemeietorul iconografiei și sfânt ocrotitor al iconografilor),  așadar implicit patronul şi ocrotitorul pictorilor iconari, a avut loc la  Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” din București deschiderea evenimentului cultural " Sărbătoarea  Breslei creatorilor de artă religioasă și a restauratorilor 2017", organizat de  Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România: AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România.

La Biserica Timiseni- Gorj, din centrul zonei de nord a Muzeului Satului a avut loc o pomenire a membrilor breslei noastre trecuți în eternitate, pornind de la zugravii de subțire și sfârșind cu comemorarea întemeietorilor Sindicatului Artelor Frumoase, devenit Uniunea Artiștilor Plastici din România și a fondatorilor Asociației Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP  din România. Totodată, ceremonialul religios susținut de către un sobor de preoti condus de Părintele preot dr. Florin Șerbănescu, consilier patriarhal, membru al Filialei noastre si paroh al Bisericii SF. Stelian-Lucaci din Bucuresti, a comemorat pe toți ucenicii Sfântului Apostol Luca de acum aproape 2.000 de ani și până în zilele noastre.

După pomenire a avut loc vernisajul expoziției de artă sacră a filialei, în Foaierul H.H. Stahl. Această deschidere a filialei noastre AFAPRR a UAP din România către ceilalti artisti care fac parte si din alte filiale(bucurestene si teritoriale) ale Uniunii Artiștilor Plastici din România:  Pictură , Sculptură, Grafică, Arte Decorative etc. este concretizată prin faptul că pe simeze sunt lucrări realizate in diverse tehnici, a peste 60 de artisti din filialele mentionate, evident alături de creatorii de artă religioasă și de restauratorii membri AFAPRR: Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România.

În cadrul evenimentului cultural „Ziua Breslei 2017″ se  desfăsoară si expoziția ”Diploma Absolvenților – Arte Murale, promoția 2017″, Liceul ”Nicolae Tonitza”, profesor coordonator Florian Mihăilescu (vicepresedinte AFAPRR), in " Sala de sticlă" de la  Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”.

Au vorbit la vernisaj despre importanta acestui eveniment grandios:

Conf.univ. Dr. Paula Stanciu Popoiu, director general la Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" ,  Părintele profesor Dr. Florin Şerbănescu, consilier patriarhal, parohul Bisericii “ Sf Stelian Paflagonul ” – Lucaci din Bucureşti, realizator de emisiuni culturale la TRINITAS TV , membru marcant al Filialei noastre: Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România, profesorul Nicolae Sava, pictor-restaurator, pictorul Cristian Olteanu, presedintele AFAPRR a UAP din România si curator al expozitiei, precum si Marius Tita, jurnalist la Radio Romania International.

Evenimentul s-a incheiat cu traditionala agapă.

Expoziția este deschisă publicului în perioada 18 octombrie–19 noiembrie 2017, pe simezele Foaierului ”H. H. Stahl” și a Sălii ”H.H. Stahl” de la Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”, partenerul tradițional al Filialei noastre.

Articol, film si fotoreportaj de : Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al paginii de Cultură a agentiei de presă Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului; afilieri: Visarta si Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : AFAPRR, totodată consilier media si al Comitetului Director al AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România. Materiale realizate in perioada 18-19 octombrie 2017

Descriere imagine

Sărbătoarea Breslei creatorilor de artă religioasă și a restauratorilor 2017, organizat de Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România la Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" . Film de: Claudiu Victor Gheorghiu, 18-19 octombrie 2017. 

https://youtu.be/mt5Mkqb8Kag

TRINITAS TV, Sărbătoarea artiștilor plastici religioși, 18 Octombrie 2017.

https://youtu.be/M61FMLSW2zs

Album FOTO la Sărbătoarea Breslei creatorilor de artă religioasă și a restauratorilor 2017, eveniment organizat de Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România la Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" .

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10155240675043893.1073741940.548118892&type=3 

Presa:

https://radioromaniacultural.ro/expozitia-breslei-creatorilor-de-arta-religioasa-si-a-restauratorilor-2017/

https://www.youtube.com/watch?time_continue=15&v=T4ZU193f5V8

http://basilica.ro/sarbatoarea-artistilor-plastici-religiosi-la-muzeul-satului/

http://trinitastv.ro/stiri-video/sarbatoarea-breslei-artistilor-plastici-religiosi-75251

http://artportfolio.ro/vernisaj-a-f-a-p-r-r-sarbatoarea-breslei-2017-muzeul-national-al-satului-dimitrie-gusti/

http://www.intellnews.ro/sarbatoarea-breslei-2017-la-muzeul-national-al-satului-dimitrie-gusti/

https://www.sensoarte.ro/Clipa-de-arta-8413/sarbatoarea-breslei-creatorilor-de-arta-religioasa-si-a-restauratorilor-2017/

https://24pharte.ro/ziua-breslei-creatorilor-de-arta-religioasa-si-restauratorilor/

https://www.youtube.com/watch?v=mt5Mkqb8Kag