„Profil de iconar” - Vasile si Ciprian Buzuloi

Rubrică realizată de Claudiu Victor Gheorghiu

Episodul I, 20 iunie 2017: Vasile si Ciprian Buzuloi, pictură din nou, biserica Sf. Apostoli Petru și Pavel si Sf. M. Muceniţă Ecaterina, parohia Belvedere din București.

Fragment din articolul publicat in ziarul Jurnalul Bucurestiului:

„Profil de iconar” este un nou proiect lunar, pe care il lansez in ziarul Jurnalul Bucurestiului, despre activitatea iconarilor, a pictorilor bisericesti, a restauratorilor etc.(in oglindă cu „Portret de artist” in pagina de Cultură a agentiei de presă Intell News, unde puteti urmări si rubrica „ Intell News in galeriile bucurestene”). In ziarul Jurnalul Bucurestiului(al cărui Senior Editor sunt ) am inaugurat rubrica ” Licitatii de artă” pe 19 Noiembrie 2015, alături de cea consacrată deja din luna Mai 2015 : ”La pas prin galeriile bucurestene”.

Alegerea este evident subiectivă, dar imi apartine in totalitate, ca si artist primordial, jurnalist cultural in subsidiar. Este un proiect dezvoltat de mine STRICT pentru membri Filialei noastre AFAPRR: Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : pictură din nou, conservare/restaurare, obiective religioase, dar si laice. Demersul meu este „Pro bono publico” si se inscrie in semnificatia anului 2017: Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română.

Asa publicul poate să invete ce muncă titanică fac pictorii, in restaurarea monumentelor religioase, dar si a celor civile(laice), a picturii din nou, cum este să urci pe schele de exemplu(munca pe schele este echivalentul muncii unui miner in subteran!!!) si să curgă vopseaua pe tine, dar să o faci cu evlavie si plăcere, pictând pentru Casa Domnului.

In acest context, i-am vizitat ieri, 19 iunie 2017, pe pictorii bisericesti Vasile Buzuloi si Buzuloi Ciprian pe santierul pe care il conduc( pictură din nou) de la biserica Sf. Apostoli Petru și Pavel si Sf. M. Muceniţă Ecaterina, parohia Belvedere din București. Am urcat precum un Leu pe schele, atent si usor , ca să nu mai pătesc ceva la piciorul suferind, ei urcau precum caprele negre. Alături de câteva imagini de pe santier, vă prezint si scurte biografii ale celor doi artisti. Dealtfel, cei doi au lucrat impreună de foarte multe ori, fiul Ciprian fiind ucenic din 1989, iar apoi stagiar din 1993 pe santierele de pictură din nou ale tatălui Vasile Buzuloi, iar după consacrarea fiului au continuat să lucreze impreună

ARTICOLUL integral il puteti citi aici: https://www.jurnalul-bucurestiului.ro/profil-de-iconar-vasile-si-ciprian-buzuloi/

 

Descriere imagine