„Profil de iconar” - Irina Sava si Eduard Stoenică

Rubrică realizată de Claudiu Victor Gheorghiu
 
Episodul al II-lea, 1-3 august 2017: Irina Sava si Eduard Stoenică, Biserica „Sf. Cuvioasă Parascheva”, monument istoric de la inceputul sec. al XIX-lea(1812), clasa B, situat in satul Sohodol din judetul Brasov, unde cei doi soti realizează ample lucrări de conservare-restaurare.
 
Profil de iconar: Irina Sava si Eduard Stoenică
 
Fragment din articolul publicat in ziarul Jurnalul Bucurestiului:
......am răspuns cu drag invitatiei prietenilor Irina Sava si Eduard Stoenică, o familie extrem de dedicată artei religioase si am pornit la drum spre Biserica „Sf. Cuvioasă Parascheva”, monument istoric de la inceputul sec. al XIX-lea(1812), clasa B, situat in satul Sohodol din judetul Brasov, unde cei doi soti realizează ample lucrări de conservare-restaurare. Irina Sava si Eduard Stoenică au ca motto pentru acest santier de conservare-restaurare locutiunea in limba latină „Credendo vides”, in traducere: Crezând, vei ajunge să vezi.
In afară de o frumoasă prietenie, ne uneste si faptul că suntem colegi in AFAPRR: Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România, participăm la toate evenimentele de inaltă tinută, organizate de această importantă Filială a Uniunii Artiștilor Plastici din România. Cu Dr. Irina Sava, pictor-restaurator si din 2015 presedintele Comisiei Profesionale a AFAPRR: Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România, v-ati mai intâlnit dealtfel in paginile ziarului Jurnalul Bucurestiului cu ocazia ANUALELOR de artă religioasă si restaurare organizate de AFAPRR in ultimii ani, dar mai ales in 2015, atunci când v-am relatat, intr-un amplu fotoreportaj intregit cu filmul evenimentului(dealtfel CEL MAI CITIT articol din ziarul Jurnalul Bucurestiului in 2015 , preluat si de presa locală), despre inaugurarea Palatului Brâncovenesc de la Potlogi pe 29 noiembrie 2015, după lucrări ample de restaurare. Irina Sava a coordonat echipa de restauratori.
Ca să intrăm acum direct in miezul evenimentului, Biserica „Sf. Cuvioasă Parascheva”, pr. paroh Valentin Ionuţ Moşoiu, din Parohia Sohodol-Nou, Protopopiatul Bran-Zărneşti,a fost zidită în 1812. Este numită de săteni „biserica veche”, pentru a o deosebi de Biserica „Sfânta Treime” din acelasi sat, zidită în 1820, asadar aceasta fiind „biserica nouă”. Satul Sohodol apartine de comuna Bran, judeţul Brasov.