Comoara națională din București. Străjerul hărților și averea inestimabilă de pe strada Londra
Acum 12 ani, România a devenit mai bogată cu un milion de euro. Mult, puțin..., urmașii noștri vor afla cât valorează, de fapt, colecția celor 800 de hărți donate de Adrian Năstase statului român. Omul care le străjuiește acum are un CV de James Bond. El e păstrătorul secretelor!
De când e lumea și pământul, există un lucru care este în perpetuă schimbare: frontierele. S-au ridicat, pe rând, imperii și s-au spulberat la primul sughiț al istoriei. Disciplină științifică care nu este altceva decât o înșiruire, fără de sfârșit, a crimelor omenirii. Au dispărut seminții străvechi și au apărut altele, la fel de vremelnice. Granițele țărilor de astăzi nu sunt cele de ieri și nu vor fi cele de mâine. Războinici celebri, condotieri oportuniști, cavaleri sângeroși, preoți din toate religiile lumii, politicieni meschini, confrerii secrete, mercenari și simpli soldați – carne de tun pentru potentații tuturor vremurilor – au trasat cu sânge hotarele lumii.
Iar toate faptele lor de arme, mai mult sau mai puțin glorioase sau ticăloase, sunt consemnate într-un singur fel de documente, fie că au fost săpate în piatră, pictate pe pânze sau scrise pe papirusuri sau pe hârtie: hărțile. Tărâmuri necunoscute, pirați, bătălii pe viață și pe moarte, eroi fără teamă de moarte, toate acestea însuflețesc aceste relicve ale istoriei. La București, peste 800 de hărți vechi înzestrează unicul Muzeu al Hărților din Europa. O avere estimată undeva la un milion de euro.
Marinar, karatist, polițist, avocat, gravor și paznic la muzeu
Parcă nimeni nu se nimerea mai bine pentru postul de curator al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi, decât actualul său șef. Însăși trecutul său pare rupt din istoria exponatelor pe care le „păzește”. Ovidiu Dumitru este ofițer de marină comercială și campion de arte marțiale cu centura neagră în Wushu. Student fiind, a fost racolat de „Doi ș-un sfert”, celebrul serviciu de informații al Internelor.
O vreme s-a ocupat de combaterea crimei organizate și de terorism. Apoi, a terminat dreptul și s-a făcut avocat. A pledat numai pe cauze penale. Între timp a mai făcut o facultate, de arte plastice. Avea, nativ, talentul de a desena frumos. Acum este un gravor cunoscut. Și, din fost marinar, spion, luptător și artist a ajuns custode peste colecția de hărți vechi din Strada Londra nr.39. Ovidiu Dumitru râde: „Eu mi-am pierdut ancora, am stat în derivă, un timp, și am eșuat printre hărți...”.
Preluare evz.ro