,,Maraton Art” la Cernica @ Ediția I

Evenimentul ,,Maraton Art” de la Cernica se dorește a fi o rampă de lansare pentru dezvoltarea unei mișcări artistice de anvergură, care să mobilizeze și să armonizeze toate genurile de artă, prin reprezentanții ei. Organizatorul este artista Flori Pănescu, membru al Filialei Design  București a Uniunii Artiștilor Plastici din România, împreună cu Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România – AFAPRR. Prima  ediție a evenimentului intitulat ,,Maraton Art” va avea  sloganul "Arta face Invizibilul-Vizibil”.

Obiectivul  principal  al programului ,,Maraton Art” este acela de a transforma comuna Cernica într-un centru artistic cu rezonanță  pentru arta contemporană, ce își propune  în conținut o serie de evenimente cu manifestări  artistice care vor fi organizate bianual, Cernica fiind un loc binecuvântat prin  tot ceea ce  oferă: Mănăstirea Cernica cu cele trei biserici din incintă- Sf. Gheorghe, Sf. Nicolae, Sf. Lazăr- inclusă în Lista Monumentelor Istorice din România, situri arheologice cum ar fi cele de la Poșta- ,,Vatra Satului” și Căldăraru - ,,Mănăstirea Iezărul" și așezarea din epoca bronzului ,,Colțul Pădurii Căldăraru", de asemenea cadrul natural deosebit cu pădure și lacuri, la doar 12 km distanță de București.

Programul ,,Maraton Art” la ediția I, 29 aprilie-6 mai 2022, manager de proiect Flori Pănescu:

Tabăra de arte vizuale, locație: Casa Flori, str. Veronica Micle  nr. 62, situată în comuna Cernica. În perioada de desfășurare a taberei,  vor avea loc  mai multe evenimente de artă și cultură:

Expoziția ,,Orizonturi deschise” va fi un happening primăvăratic în comuniune cu natura, într-un spațiu expozițional neconvențional, la care vor participa 33 de artiști plastici profesioniști, membri ai mai multor filiale bucureștene și teritoriale ale Uniunii Artiștilor Plastici din România. Expoziția, bazată pe un concept  nou  în peisajul cultural românesc se înscrie într-un trend  de comunicare intensă între artist- natură- operă. Realizată în cadrul blând al grădinii Casei Flori, organizatori Flori Pănescu, totodată și gazda expoziției și Irina Sava (președinte AFAPRR), expoziția se bucură de curatorierea lui Mimi Necula, realizator de emisiuni culturale, care va prezenta acest demers alături de dr. Irina Sava(președinte AFAPRR), specialist restaurator, dr. Ofelia Huțul, artist, membru al Filialei Iași a UAP din România și Filip Florin Neacșu, istoric.

Vernisajul expoziției: sâmbătă, 30 aprilie 2022, orele 16:00, Casa Flori, str. Veronica Micle  nr. 62, comuna Cernica.

Cu ocazia finisajului expoziției va avea loc de asemenea un eveniment special, iar atunci vor fi expuse și lucrările realizate de artiștii participanți în Cernica pe perioada taberei.

Alte evenimente pe parcursul taberei: ateliere de creație pentru copii, serate muzicale, serate cu dialoguri pe teme de cultură, artă, istoria locului, religie.

Parteneri media: Intell News, Jurnalul Bucureştiului, Ultima Oră

 

Text și prezentare: Claudiu Victor Gheorghiu©AFAPRR©Uniunea Artiștilor Plastici din România, membru titular AFAPRR, consilier media şi al CD al AFAPRR, 19 aprilie 2022.

 

Descriere imagine