Ipostaze Medievale – Interferenţe C@rte ProPatrimoniu – Revalorificări contemporane

Nocturna Bibliotecilor, ajunsă în 2017 la ediția a VIII-a, a fost marcată ieri, 29 septembrie 2017, la Biblioteca Naţională a României, prin programul "Ai Carte, ai Arte!".

In acest context (cu ocazia Nocturnei Bibliotecilor) s-a desfăsurat a doua sesiune a colocviului "De ce iubim şi retrăim medievalul?". Prima parte a colocviului a avut loc pe 20 septembrie, când s-a deschis si expozitia "Ipostaze Medievale – Interferenţe C@rte ProPatrimoniu – Revalorificări contemporane", in cadrul Salonului Naţional de Artă Medievală 2017. Se poate vizita până pe 19 octombrie 2017, în spaţiile AvanGarden, Symposium și Euforia – parter, iar intrarea este liberă. 

Expun pe simezele de la Biblioteca Naţională a României (curator Raducu Marin) artisti membri Uniunea Artiștilor Plastici din România din toate filialele bucurestene: Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România, UAP Filiala Pictură București, UAP - Filiala Arte Decorative București, Filiala Grafică, Filiala Sculptură etc., artisti din filialele din Tară ale Uniunii Artiștilor Plastici din România; mai exact „Peste 150 de artişti prestigioşi, membri in Uniunea Artiștilor Plastici din România, expun lucrări inspirate din iconografia creştină, realizate în tehnici consacrate în perioada medievală (bizantină, romanică și gotică): frescă, mozaic, vitraliu, tapiserie, ceramică, sticlă, metal, grafică, pictură, sculptură etc. „, ne informează comunicatul de presă.

Au vorbit aseară, in cadrul colocviului: Părintele profesor Dr. Florin Şerbănescu, consilier patriarhal, parohul Bisericii “ Sf Stelian Paflagonul ” – Lucaci din Bucureşti, realizator de emisiuni culturale la TRINITAS TV , membru marcant al Filialei noastre: Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România; Ilie Rosianu, curatorul evenimentului Răducu Marin, membru UAP Filiala Pictură București, dar si bibliotecar la Biblioteca Naţională a României. 

Moderator al dezbaterilor a fost Florin-Ionut Filip Neacsu, expert patrimoniu UNESCO si manager de proiecte si comunicare al Filialei noastre AFAPRR : Asociatia Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România.

Articol, film si fotoreportaj de: Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al paginii de Cultură a agentiei de presă Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului; afilieri: Visarta si Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România: AFAPRR, totodată consilier media si al Comitetului Director al AFAPRR a Uniunii Artiștilor Plastici din România.