INVITAŢIE DE PARTICIPARE – ANUALA DE ARTĂ PLASTICĂ RELIGIOASĂ ȘI RESTAURARE – 2023
„Și cei mai mulți din mulțime își așterneau hainele pe cale, iar alții tăiau ramuri din copaci și le așterneau pe cale, iar mulțimile care mergeau înaintea Lui și care veneau după El strigau zicând: Osana Fiului lui David; binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului! Osana întru cei de sus!” (Matei 21).”
ANUALA DE ARTĂ PLASTICĂ RELIGIOASĂ ȘI RESTAURARE – 2023
Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a Uniunii Artiștilor Plastici din România organizează a IX-a ediție a Anualei de Artă Religioasă în parteneriat cu prestigiosul Muzeu Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București.
Cu o săptămână înainte de Paşti, în Biserica Ortodoxă se prăznuieşte sărbătoarea intrării triumfale a Mântuitorului în Ierusalim înainte de Patimile şi Învierea Sa din morţi. Atunci toţi ținem în mâini semnele biruinţei, încă mai este vreme de mântuire, încep zilele sfintelor şi mântuitoarelor Patimi, în care Fiul lui Dumnezeu Şi-a vărsat preasfântul sânge pentru mântuirea sufletelor noastre. Să parcurgem deci, împreună, drumul Crucii în lumina vieţuirii sfinte!
În această perioadă încărcată de emoție, venim an de an și noi artiștii plastici, cu creațiile noastre, arta sacră fiind una din căile de cunoaștere și apropiere față de Dumnezeu, o reflexie a frumuseții desăvârșite a lumii nevăzute, acolo unde se înalță în lumină sufletul celor drepți, în templul Duhului Sfant.
Evenimentul propus este totodată un prilej de întâlnire întru bucurie a artiștilor plastici de artă religioasă și restaurare, a altor artiști plastici din spațiul cultural românesc, colaboratori constanți ai expozițiilor organizate de către filiala noastră, cu cele mai recente creații specifice breslei noastre, conturând și o imagine de ansamblu a evoluției și tendințelor în arta sacră contemporană.
Vă așteptăm să ne revedem și să ne bucurăm împreună de încă o primăvară frumoasă, înălțătoare!
PERIOADA DE DESFĂȘURARE
9 aprilie – 7 mai 2023
CONDIŢII DE PARTICIPARE
Anuala de Artă Plastică Religioasă și Restaurare se adresează artiştilor plastici membri ai A.F.A.P.R.R. și ai Uniunii Artiștilor Plastici din România ce au cotizația achitată la zi, cât și studenților și absolvenţilor de universităţi de artă și patrimoniu cultural.
Expoziția va cuprinde lucrări de pictură, grafică, sculptură, icoane, arte decorative, planșe, proiecte de pictură sau restaurare artă murală, toate cu tematică religioasă.
Fiecare artist poate participa cu cel mult 2 (două) lucrări, realizate de preferat în ultimii doi ani, lucrări ce nu au mai fost expuse în alte evenimente artistice ale filialei.
Taxa de participare este de 70 de lei.
Studenții facultăților de arte (cu vârsta până în 26 de ani) sunt scutiți de plata taxei.
Dimensiunile lucrărilor:
• pentru pictură și grafică, dimensiunea minimă 40 x 40 cm iar cea maximă 100 x 100 cm;
• pentru icoane (recomandăm pe panou de lemn) dimensiunea minimă 30 x 20 cm(A4) și cea maximă 100 x 70 cm; pentru icoanele pe sticlă panotarea va fi efectuată de către autor pentru siguranța lucrărilor; icoanele pe sticlă sau alte lucrări fragile nu sunt acceptate prin curier.
• pentru sculptură și artă decorativă lucrările să nu fie mai mici de 40 cm și să nu depășească 200 cm (înălțimea).
Fiecare lucrare va avea menţionat pe verso: numele autorului, titlul lucrării, anul, tehnica realizării, dimensiunile, adresa, email-ul şi telefonul autorului, filiala U.A.P.R. din care face parte.
Solicităm ambalarea lucrărilor astfel încât să fie bine protejate.
Lucrările vor avea sistem de prindere, obligatoriu!
Vă rugăm să citiți Regulamentul de Organizare a Expozițiilor A.F.A.P.R.R. a U.A.P. din România
PREDAREA LUCRĂRILOR
Lucrările se predau personal sau prin servicii de curierat la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din București, șos Kiseleff, nr. 28-30, în zilele de 4 și 5 aprilie, în intervalul orar 14.00 -17.00.
Artiștii care trimit lucrările prin curier vor completa și atașa în pachet și Formularul de Înscriere: https://afaprr.ro/documente/Formular_inscriere_Anuala_2023.pdf
NU VOR FI EXPUSE LUCRĂRILE CARE NU RESPECTĂ CERINŢELE SUS MENȚIONATE!
JURIZAREA
Jurizarea va avea loc în data de de 5 aprilie 2023.
VERNISAJ
Vernisajul va avea loc în ziua de 9 aprilie 2023, ora 14.00, în ziua praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, Duminica Floriilor.
ALTE PRECIZĂRI
* Organizatorii au dreptul de a folosi imagini după lucrările expuse, fără plata către autor, cu scopul promovării expoziţiei, în materialele publicitare ale expoziţiei în scop de informare, marketing şi educaţional, inclusiv pe internet, retele de socializare sau în catalogul electronic online.
* Costul transportului lucrărilor va fi suportat de către fiecare participant.
* Icoanele pe sticlă sau alte lucrări fragile nu sunt acceptate prin curier.
* Organizatorii nu-şi asumă responsabilitatea pentru deteriorarea sau pierderea lucrărilor trimise prin curier.
* Pe întreaga durată a expoziţiei, participanţii nu îşi pot retrage lucrările, decât în mod exceptional, personal, pe bază de proces verbal.
* Participarea lucrărilor în expoziţie se va face în urma selecţiei făcute de către juriu.
* Taxa de participare: 70 lei.
CURATORI
Irina Sava, Cristian Olteanu, Florian Mihăilescu.
CO-ORGANIZATOR
Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti".
Relații și detalii suplimentare la tel.:
Irina Sava – 0763.618.358
Cristian Olteanu – 0723.500.359
Florian Mihăilescu – 0752.838.153