Retrospectiva anului 2018 pentru Uniunea Artiștilor Plastici din România

M-am gândit că în acest an centenar 2018, atât de încărcat  simbolistic, ar fi potrivită o trecere în revistă pe scurt a activității și a evenimentelor aflate sub egida Uniunii Artiștilor Plastici din România (singura organizație profesională a artiștilor plastici și evident singura Uniune, „urmaşa de drept, moştenitoarea juridică, morală – patrimonială şi continuatoarea tradiţiilor Sindicatului Artelor Frumoase din Bucureşti (S.A.F) şi a Sindicatelor Mixte din Provincie”), Intell News fiind partener media la multe dintre ele. 

La mulți ani sănătoși și fericiți conducerii centrale și a filialelor bucureștene și teritoriale, personalului  administrativ și tuturor artistilor (titulari și stagiari), care împreună compun Uniunea Artiștilor Plastici din România.


 

Salonul Național de Artă Contemporană (SNAC) – Centenar 2018

100 de ani de artă vizuală românească: patrimoniu – identitate – continuitate 

SNAC 2018: Salonul Național de Artă Contemporană – Centenar 2018, organizat de Uniunea Artiștilor Plastici din România , a avut 7 vernisaje ale expozitiilor intre 7-20 noiembrie 2018, dar si Conferintele SNAC.

Salonul Național de Artă Contemporană – Centenar 2018 a continuat tradiția istorică a saloanelor oficiale organizate în România începând cu anul 1864, sub diferite titulaturi – ca expoziții ale artiștilor în viață – urmărind să păstreze cu rigoare spiritul acestora. Salonul a marcat aniversarea României Mari, prin prezența unui număr important de artiști vizuali din toate genurilor artistice, creatori de patrimoniu spiritual și păstrători ai identității naționale.

Expozițiile SNAC 2018 au fost deschise publicului într-o succesiune de vernisaje, iar la 4 dintre ele am reusit să fiu prezent si eu, in calitate de jurnalist cultural, dar si ca artist selectat la SNAC 2018, eveniment care a adus pe simezele galeriilor si muzeelor implicate in proiect lucrările a 298 de artisti selectati, cam toti atâtia invitati, toti fiind membri(titulari sau stagiari) ai Uniunii Artiștilor Plastici din România . Asadar am fost prezent la vernisajele expozitiilor de la Muzeul Național de Artă al României(7 noiembrie, pictură și sculptură), galeria Orizont(12 noiembrie , mixArt), Biblioteca Naţională a României(13 noiembrie, arte decorative si design), galeria Galateca(14 noiembrie, expoziția Artă Tânără).

De la al II-lea eveniment(cronologic) din cadrul Salonului Național de Artă Contemporană – Centenar 2018, recte vernisajul de la Galeria Orizont: mixArt, din 12 noiembrie, s-a pus punctul pe i, mai exact domnul conf. univ. dr. Petru Lucaci , pictor si profesor la departamentul pictură din cadrul UNARTE(Universitatea Națională de Arte București),  presedintele UAP din România si domnul Pavel Susară, critic și istoric de artă, scriitor, curator general al Salonului, au spus exact acelasi lucru: toate vernisajele (implicit expozitiile) din cadrul Salonului au aceeasi valoare, nu există expozitii de elită si second-hand. Eu consider că dacă ar fi existat o echipă de 250 curatori străini, discutiile intre artisti(selectati sau neselectati, invitati sau neinvitati) tot si-ar fi urmat cursul, asa că nu-mi rămâne decât să salut reluarea acestui eveniment de anvergură, cu speranta că la editiile viitoare va fi din ce in ce mai bună organizarea.

Descriere imagine

Coperta 1 si 4 la pliantul general al Salonului Național de Artă Contemporană – Centenar 2018, organizat de Uniunea Artiștilor Plastici din România
 


 

Gala Premiilor Uniunii Artiștilor Plastici din România

In 2018 dar si in anii anteriori ati putut urmări acest eveniment, reluat in 2015 după o pauză de 8 ani, in articole, fotoreportaje si materiale video(preluate si de alte trusturi de presă), realizate pentru paginile de Cultură găzduite de agentia de presă Intell News si de ziarul Jurnalul Bucurestiului(al căror Senior Editor sunt), respectiv pentru 2014 la sala Dalles din Bucuresti, pentru 2015 la Muzeul Național de Artă al României (MNAR) din Bucuresti,  pentru 2016 la Rm. Vâlcea, intr-o gală de anvergură intr-adevăr natională(in direct pentru multe ore pe TVR 3 si TVR Craiova), iar pe 22 noiembrie 2018 a avut loc Gala Premiilor Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru anul 2017 la Baia Mare, mai exact in spatiul numit „Colonia Pictorilor”. Vom urmări cu acelasi interes in 2019 Gala Premiilor Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru anul 2018, care se va desfăsura  la Târgu Jiu.

Descriere imagine

Trofeul primit de fiecare artist premiat la Gala Premiilor Uniunea Artiștilor Plastici din România 2017. Acesta are un proprietar: Irina Sava, care a primit Premiul pentru artă plastică religioasă si restaurare
 


 

Evenimente organizate de AFAPRR: Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din  România

Intell News a prezentat pe larg si in acest an evenimentele organizate   de AFAPRR: expozitia de iarnă si decernarea premiilor AFAPRR pentru  artă religioasă și restaurare, expozițiile „Neofiți pe simeze I si II”( cu titluri simbolice, au fost  dedicate noilor membri admişi în filiala AFAPRR a Uniunii Artiștilor Plastici din România, în perioada 2014-2018), Sărbătoarea Breslei creatorilor de artă religioasă 2018, Anuala de artă plastică religioasă și restaurare 2018, precum si Ziua Culturii Naționale 2018 – expozitia  „Lui Eminescu”, eveniment organizat in parteneriat cu  Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”.

Descriere imagine

Trofeul primit de fiecare artist premiat la decernarea Premiilor pentru Artă Plastică Religioasă și Resturare a AFAPRR a UAP.

 


 

Expozitii personale, de grup si colective, organizate in Bucuresti , sub egida Uniunii Artiștilor Plastici din România

In 2018 Intell News a prezentat de asemenea, separat sau  intr-una dintre cele 3 rubrici realizate de mine pentru pagina de cultură a agentiei de presă Intell News, recte „Intell News in galeriile bucurestene”,  expozitii personale, de grup si colective aflate sub egida diverselor filiale din Bucuresti si organizate in spatiile acestora: filiala Pictură la galeria Căminul Artei , filiala de Arte Decorative la galeria Orizont(in acest an am prezentat in premieră si de la Galateea), filialele de Grafică si Sculptură la galeria Simeza, precum si expozitii organizate de Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” si galerii private care au ca parteneri media ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News:  Art Yourself Gallery, galeria Contemp, galeria Romană, galeria Rotenberg – Uzunov.  De asemenea, Intell News si ziarul Jurnalul Bucurestiului sustin fără parteneriat media toate expozitiile de la Galeria Senso, dar au prezentat  si diverse expozitii organizate de alte galerii publice:  2 Art, Luceafărul, Arcub sau private, unde au expus artisti membri ai UAP din România,  cum sunt Galateca, Gallery, Galeria U Art etc.

 

Notă: Ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News au plăcerea să fie parteneri media cu AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România : Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România, al cărui membru sunt si eu. Este firesc asadar să urmăresc cu interes toate evenimentele, activitatea si expozitiile organizate de Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România: AFAPRR, dar si să le acord importanta cuvenită, pentru că valoarea si consistenta evenimentelor organizate de Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România a fost demonstrată mereu de fapte, nu de vorbe!

 

Articol de: Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al paginii de Cultură a agentiei de presă Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului, artist vizual, afilieri: Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : AFAPRR, totodată consilier media si al Comitetului Director al AFAPRR, membru al Consiliului Director al Visarta(Societate de gestiune colectivă a drepturilor de autor în domeniul artelor vizuale), 28 decembrie 2018