Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” : Conferinţa Naţională de conservare- restaurare „Doina Darvaş”

Conferinţa Naţională de Conservare Restaurare „Doina Darvaş” este un eveniment recomandat  in fiecare an de ziarul Jurnalul Bucurestiului si de agentia de presă Intell News(al căror Senior Editor sunt), parteneri media cu Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" din martie 2016.

Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti"( unul dintre cele mai iubite , vizitate si apreciate muzee ale Bucurestiului) este totodată un partener traditional al Filialei noastre AFAPRR: Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România, al cărui membru sunt si eu. Pe simezele Muzeului se desfăsoară constant unele dintre cele mai importante evenimente organizate de AFAPRR: " ANUALA de artă religioasă si restaurare " si " Sărbătoarea Breslei creatorilor de artă religioasă și a restauratorilor". 

Am participat efectiv la Conferinţă ( 1-3 noiembrie 2017), editia a XI-a, la Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti", in ziua I si ziua a II-a:  la lucrările in plen din ambele zile, la vernisajul expozitiei "Restituiri" in cadrul Conferintei si la lansarea filmului documentar „Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti", realizat de TRINITAS TV. Am prezentat dealtfel ample materiale de presă despre conferinţă in ziarul Jurnalul Bucurestiului, incepând cu 2015.  Deschiderea oficială a Conferinţei Naţionale de Conservare Restaurare „Doina Darvaş” a avut loc pe 1 noiembrie 2017,  în Sala Victor Ion Popa a Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, Şoseaua Kiseleff nr. 30, a urmat o primă parte din sesiunea in plen, iar apoi vernisajul expozitiei  "Restituiri"( coordonator expozitie Dr. Iuliana Popescu), care cuprinde peste trei sute de bunuri cultural-artistice conservate şi restaurate de către specialiştii care îşi desfăşoară activitatea în Laboratorul de Conservare şi Restaurare Patrimoniu din Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti". Conferinţa din acest an, cu acronimul CONScience 2017, s-a desfăşurat în perioada 1-3 noiembrie şi a avut următoarele secţiuni:

Formarea profesională în slujba cunoaşterii şi salvării patrimoniului; bune practici în prezervarea patrimoniului mobil; salvarea monumentelor – urgenţă de grad zero la nivel naţional.

Pe 2 noiembrie, in a doua zi a Conferintei, a avut loc si masa rotundă cu tema „Restaurarea între profesionalism şi impostură”.  Lucrările  conferinţei vor fi publicate în Buletinul de conservare-restaurare RESTITUTIO, volumul al XI-lea.

In a III-a zi am realizat si filmul dedicat evenimentului (alcătuit din circa 30 de videoclipuri realizate pe 1 si 2 noiembrie), fiind astfel singurul jurnalist cultural prezent in toate cele 3 zile ale manifestării, apreciez faptul că a fost observat si subliniat acest lucru de către conducerea Muzeului, recte Conf.univ.Dr. Paula Stanciu Popoiu , director general al  Muzeului  National al Satului "Dimitrie Gusti";  in fiecare an s-a repetat povestea:2015, 2016, 2017! Bineinteles că erau comunicări interesante in toate zilele Conferintei, dar lipsa spatiului si mai ales a timpului meu nu imi permite să le prezint, ar fi trebuit să fac in acest caz un intreg serial de televiziune!

PS. În paralel este incă deschisă şi se mai poate vizita expoziţia " Sărbătoarea Breslei  2017", expozitie organizată de Filiala noastră AFAPRR: Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România,  pe simezele sălii H.H. Stahl.

Articol, film  si fotoreportaj de:   Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al paginii de Cultură a agentiei de presă Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului; afilieri: Visarta si Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : AFAPRR, totodată consilier media si al Comitetului Director al AFAPRR a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Materiale realizate in perioada 1-3 noiembrie 2017.

Sursa: http://jurnalulbucurestiului.ro/muzeul-national-al-satului-dimitrie-gusti-conferinta-nationala-de-conservare-restaurare-doina-darvas-2/

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”: Conferinţa „Doina Darvaş”, 2017, film de Claudiu Victor Gheorghiu

https://youtu.be/Xh4RgjPMKQs

Descriere imagine