Comunicat de presă @ Expoziția „SFÂNTUL GHEORGHE ȘI FLORILE DE AUR”

La Institutul Cultural de Stat – Centrul Cultural Castelul Balcic, sala „Tunel”, va fi vernisată pe 1 septembrie, de la ora 17, expoziția de pictură pe sticlă: „Sfântul Gheorghe și Florile de aur”, a artistei Simona-Teodora Roșca-Neacșu.
Expoziția reunește două teme: iconografia populară a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe și reinterpretarea unor motive ornamentale brâncovenești din acte de cancelarie. Prima dintre teme face trimitere la un subiect de antropologie culturală, specifică zonei balcanice. A doua temă se dorește a fi un omagiu adus reginei Maria. Florile de aur sunt o viziune subiectivă, contextualizată, cu trimitere la florile Raiului. Florile din ornamentica brâncovenească sunt, în același timp, și flori pe care le regăsim în grădinile de la Balcic.
Cele 20 de lucrări: icoane pe sticlă și panouri decorative, sunt realizate în tehnica tempera pe sticlă – specifică picturii populare din Transilvania, din sec. XVIII-XIX, cu foiță de aur.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 1 -14 septembrie 2023.

Simona-Teodora Roșca-Neacșu este lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă, secția Artă sacră, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba-Iulia, membru în Uniunea Artiștilor Plastici din România (Filiala Artă Plastică Religioasă și Restaurare).

Descriere imagine