Simpozionul ”Transhumanța la români-Drumul Oilor” și Colocviul Național ”Remitizarea Mioriței”
Cașin - tezaur de frumusețe (partea I)
În perioada 12-14 august a.c., în Comuna Cașin din județul Bacău, în imediata apropiere a Municipiului Onești s-a desfășurat evenimentul ”Obârșia Mioriței”, aflat anul acesta la a II-a ediție.
În legătură directă cu Sărbătoarea Sfintei Marii, în satele Mănăstirea Cașin, respectiv Cașin au fost organizate Simpozionul ”Transhumanța la români-Drumul Oilor” și Colocviul Național ”Remitizarea Mioriței”.
Amplul eveniment care s-a desfășurat vreme de 3 zile se înscrie în planul de dezvoltare regională, aflat în actualitate pe plan național.
Filologi, etnografi, istorici, jurnaliști și mulți alți specialiști preocupați de descoperirea, cercetarea, promovarea și protejarea patrimoniului cultural național (material și imaterial) au fost invitați în perioada deja amintită, la comunicări și dezbateri.
Asociația Cașin – ”Tezaur de frumusețe” împreună cu Primăriile și Consiliile Locale din comunele Cașin și Mănăstirea Cașin cu sprijinul Consiliului Județean Bacău și-au dorit ca invitații să reprezinte toate provinciile istorice românești.
Florin-Ionuț FILIP (-Neacșu) -manager proiecte și comunicare AFAPRR a UAP din România, cercetător științific, expert UNESCO pentru patrimoniul cultural imaterial -profund implicat în organizarea manifestării a ținut să sublinieze valoarea participanților încă de la prima ediție: ”În anii anteriori au susținut comunicări: dr. Ion Ghinoiu de la Institutul de Etnografie și Folclor ”Constantin Brăiloiu”, dr. Aurelia Tudor de la Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”, dr. Vasile George Puiu de la Universitatea de Stat ”Vasile Alecsandri” din Bacău, dr. Vilica Munteanu de la Arhivele Naționale Bacău, academician Nicolae Dabija, Academia de Științe din Chișinău precum și multe alte personalități și specialiști”.
Peste puțin timp și comunicările din acest an vor fi publicate. Vor apărea astfel, în toamnă, un volum și un DVD care vor constitui, cu certitudine un bun și eficient suport documentar în scopul elaborării unui proiect regional care să stea la baza susținerii cercetării, protejării și promovării patrimoniului cultural; prin acest demers se are în atenție inclusiv lansarea turistică a zonei, urmărindu-se dezvoltarea spațiului din microzona etnografică Cașin. Colaborarea cu instituțiile de cercetare și de învățământ oferă acum și în viitorul apropiat, un extraordinar punct de plecare în vederea bunei și corectei receptări a demersului de revitalizare a acestui spațiu pornind de la patrimoniu și deci, de la tradiții.
Tot Florin Ionuț Filip (-Neacșu) sublinia în contextul actualei manifestări, rolul valoroasei arhitecturi vernacular ”din care, porțile de lemn de un specific aparte, tradițiile încă vii din care enumerăm parada căruțelor cu coviltir amintind de meșteșugul secular al cărăușiei, meșteșug deținut de către cășuneni sunt doar câteva din elementele interesante și puțin cunoscute ale zonei.”
Destule dintre gospodăriile tradiționale sunt bine păstrate în raza comunei Cașin; ele vin în sprijinul specialiștilor pe mai multe planuri. În primul rând, gospodăriile țărănești reprezintă un real spațiu de studiu, apoi, sunt unități de cazare turistică ori își dezvăluie potențialitatea în promovarea gastronomiei tradiționale. Toate acestea pot fi puse în practică într-un viitor, amplu proiect de dezvoltare regională.
Dincolo de monumentalele porți de lemn și de căruțele cu coviltir, zona atrage prin numeroasele biserici, deja studiate și trecute pe lista monumentelor de patrimoniu. În această a II-a ediție a manifestării ”Obârșia Mioriței” s-a avut în atenție doar vizitarea Bisericii cu hramul ”Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ a fostei Mânăstiri de călugări greci.
Despre invitații participanți la discuții, despre obiceiurile și tradițiile care au constituit subiectele prezentărilor de anul acesta, despre aspectele muzicale și coregrafice aflate în atenția specialiștilor – vom mai scrie și în rubrica săptămânii viitoare.
dr. Roxana Păsculescu
Fotografii si film pentru Intell News : Laura Gabriela Gheorghiu
Fotografii si film pentru Jurnalul Bucurestiului: Claudiu Victor Gheorghiu