Proiect pentru legiferarea artei stradale, după amendarea unui artist

 

După ce artistul Vasile Mureșan, Murivale, a fost tras la răspundere pentru că a curățat o parcare și a pictat-o, ministrul Dezvoltării Regionale Vasile Dâncu a anunțat că lucrează la o lege care să reglementeze arta stradală și să îi protejeze pe artiști. Pentru elevii pasionaţi de artă stradală, pentru muzicienii care cântă pe trotuare, pentru Murivale şi pentru restul artiştilor pliaţi pe arta environmentală, proiectul lui Vasile Dâncu înseamnă dreptul la creaţie și mai ales legiferarea normalităţii culturale româneşti.

De două decenii, pictorul Murivale crează într-un atelier amplasat într-o parcare publică de lângă kilometrul zero al României. În el se afla toată viaţa şi pasiunea sa.

Sătul de mizeria care-i înconjura atelierul, maestrul a strâns gunoaiele şi a văruit gardul parcării. A însufleţit apoi locul cu visuri şi cu idei, cu madone şi cu prunci, cu sfinţi, cu câini, cu păsări şi cu lauri. După trei săptămâni de muncă a închegat întregul pastel într-o poveste pe care a denumit-o „Atingerea inefabilului”

Am făcut-o dintr-o necesitate. Pentru că aicea, în colţul ăsta, unde-i şi pictat aicea, a fost un om care şi-a trăit ultimele ore. Aici. A murit, astă iarnă, de frig!”, a povestit artistul.

Când şi-a încheiat capodopera, în loc de aprecieri, a primit mustrări: un echipaj al poliţiei comunitare din sectorul 3 i-a reproşat că a lucrat fără autorizaţie şi i-a transmis că va fi amendat.

Preluare digi24.ro