Intell News pe drumurile Patriei: fotoreportaj cultural in judetul Arges

Agentia de presă Intell News si ziarul Jurnalul Bucurestiului au plăcerea să fie parteneri media cu Asociatiei Filiala Artă Plastică Religioasă si Restaurare a UAP din România (fiind si membru AFAPRR, este firesc să urmăresc cu interes toate evenimentele, activitatea si expozitiile organizate de Asociatia Filiala Artă Plastică Religioasă si Restaurare a UAP din România).

În acest context am avut plăcerea si privilegiul să fiu prezent, alături de colegii si prietenii mei, recte o parte din conducerea Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a UAP AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România, la mai multe evenimente, duminică 7 august 2016. ITINERARIUL a fost: Curtea de Arges-comuna Albestii de Arges-Schitul Brătăsesti.

Am urmărit cu interes stadiul lucrărilor la noua catedrală arhiepiscopală de la Curtea de Argeș, care va avea și rolul de necropolă regală, in lăcasul de cult urmând să fie depuse pe 13 august rămășitele pământesti ale Reginei Ana. Amplasată la intrarea în incinta Mănăstirii Curtea de Argeș, noua catedrală nu va depăsi ca dimensiuni vechea ctitorie a domnitorului Neagoe Basarab. Lăcasul de cult, ridicat din inițiativa Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, în parteneriat cu Casa Regală a României, va avea hramul Sfânta Muceniță Filofteia și Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. De altfel, aici va fi depusă și racla cu moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia, care se află in prezent intr-o capelă din incinta mănăstirii.

Am asistat apoi la Scoala gimnazială din Albestii de Arges la deschiderea unei frumoase expozitii, organizată de inimosul Cirstea Cornel, creator si coordonator al cercurilor artistice ANTEU si ATLAS, in prezenta autoritătilor locale si a conducerii scolii, recte doamna director Claudia Lifoie.

Felicitări domnului primar Popa Gabriel si domnului viceprimar Niculae Scarlat pentru implicarea activă, deci unde se vrea se poate, multumim de asemenea pentru ospitalitate. Expozitia cuprinde lucrările a trei generatii: elevi(acolo este important cine descoperă si formează un copil, ca la orice altă materie!), studenti ai Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti UNARTE, precum si artisti profesionisti. Am putea intitula astfel expozitia ” Cumpăna generatiilor”, coordonată de „Visătorul spre inalt si cuceritorul adâncurilor”, asa cum l-a numit profesorul Nicolae Sava, cunoscut si apreciat pictor-restaurator, pe Cirstea Cornel, creatorul si coordonatorul cercurilor artistice „ANTEU” in 2000 la Mioveni, „ATLAS” in comuna Albesti in 2016. Acesta ne-a mărturisit că un merit deosebit de important in activitătile respective revine si doamnelor Aurelia Cârstea si Magda Dută.

Am asistat la Scoala gimnazială din Albestii de Arges la deschiderea unei frumoase expozitii, organizată de inimosul Cirstea Cornel, creator si coordonator al cercurilor artistice ANTEU si ATLAS, in prezenta autoritătilor locale: primar Popa Gabriel si viceprimar Niculae Scarlat, precum si a conducerii scolii, recte doamna director Claudia Lifoie. In foto este si o parte din conducerea AFAPRR a UAP din România.

In acestă frumoasă comună argeseană, situată pe drumul spre Transfăgărăsan, cu oameni harnici si cu un potential turistic important, am aflat că, inainte de anii ’90, era unul din locurile importante din România unde se cultivau căpsuni, fiind câteodată nevoie de elicoptere pentru transportul lor, atât de bogată era recolta. Am gustat dealtfel un delicios sirop de căpsuni la Schitul Brătăsesti, aflat sus pe dealuri, la 6 km de Albesti, apartinând de unul din cele 7 sate(Brătesti) care compun comuna Albestii de Arges. Actul care mentionează pentru prima dată numele satelor si componenta comunei Albesti , este cel emis la Curtea Domnească din Târgoviste la 4 aprilie 1523, de către domnitorul Radu de la Afumati. Comuna Albesti este situată la 10 km de municipiul Curtea de Arges si implicit de Mănăstirea Curtea de Argeș.

Schitul Brătăsesti a fost construit in anul 1735, pe locul unei vechi biserici de lemn. Biserica este monument istoric, are hramurile Nasterea Sf. Prooroc Ioan Botezătorul(24 iunie) si Sf. Mucenici Serghie si Vah(7 octombrie).
Schitul Brătăsesti a fost construit in anul 1735, pe locul unei vechi biserici de lemn. Biserica este monument istoric, are hramurile Nasterea Sf. Prooroc Ioan Botezătorul(24 iunie) si Sf. Mucenici Serghie si Vah(7 octombrie).

Schitul Brătăsesti a fost construit in anul 1735, pe locul unei vechi biserici de lemn. Biserica este monument istoric, are hramurile Nasterea Sf. Prooroc Ioan Botezătorul(24 iunie) si Sf. Mucenici Serghie si Vah(7 octombrie), fresca din pronaos a fost restaurată de o echipă condusă de Ana-Maria Drăgusin, membru Asociatia Filiala Artă Plastică Religioasă si Restaurare: AFAPRR a Uniunii Artiștilor Plastici din România. O incântare fresca bisericii, dar o mentiune aparte o facem pentru Icoana de hram, UNICAT de sec. al XVIII-lea: Sf. Mare Prooroc Ioan Botezătorul si Sf. Mucenici Serghie si Vah. Multumim maicii Starete si părintelui duhovnic pentru primirea călduroasă.

Am fost in această frumoasă zi alături de profesorul Nicolae Sava; pictorul Cristian Olteanu, presedintele Asociatia Filiala Artă Plastică Religioasă si Restaurare AFAPRR a Uniunii Artiștilor Plastici din România ; Dr. Irina Sava, pictor-restaurator, presedintele Comisiei profesionale a Asociatia Filiala Artă Plastică Religioasă si Restaurare AFAPRR a Uniunii Artiștilor Plastici din România; cerc. știintific, istoric Florin-Ionut Filip Neacsu , director de proiecte si comunicare al Asociatia Filiala Artă Plastică Religioasă si Restaurare AFAPRR a UAP din România; Eduard Stoenică, pictor-restaurator si draga noastră prietenă Olteanu Florina.

Fotoreportaj si film de : Claudiu Victor Gheorghiu, artist vizual, istoric; afilieri: membru Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a UAP : AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România si VISARTA; consilier media si al Comitetului Director al Asociatia Filiala Artă Plastică Religioasă si Restaurare a UAP din România; Senior editor al ziarului Jurnalul Bucurestiului si al paginii de Cultură a agentiei de presă Intell News.

Preluare Intell News

Image descriptionImage descriptionImage descriptionImage descriptionImage description