”Eroii Satelor - poveşti de război”, Muzeul Satului, 24 noiembrie, ora 9.00

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” organizează în perioada noiembrie 2016 – februarie 2017 o manifestare înscrisă în Programul Național prilejuit de Aniversarea Centenarului Primului Război Mondial, intrat în conștiința oamenilor ca Marele Război. Manifestarea e organizată în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național Militar “Regele Ferdinand I”, Arhivele Naționale ale României, Arhiva Națională de Filme, Consiliul Național al Cinematografiei, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, Protopopiatul Onești, Parohia Mănăstirea Cașin.

Pentru români a însemnat şi pasul ho­tărâ­tor în realizarea aspiraţiei de veacuri a poporului - desăvârşirea statului unitar, astfel încât acest episod este consfinţit în istoriografie drept Războiul de Întregire a Neamului (1916-1918/1919). Confruntarea militară fără precedent în istoria omenirii a însemnat şi o schimbare decisivă în vechea ordine mondială, marcând finalul absolutismului monarhic în Europa şi apariţia unui număr mare de state naţionale, dar și o imensă jertfă umană – milioane de combatanți căzuți pe câmpurile de luptă și alte milioane răpuse în spatele frontului de consecințele războiului. Populaţia României la începutul de veac XX era alcătuită din locuitori care trăiau în cea mai mare parte în mediul rural, astfel că, ponderea militarilor români proveniţi din rândul ţăranilor era covârşitoare. Acestor țărani–soldați le dedicăm acest eveniment, desfășurat în cadrul Aniversării Centenarului Primul Război Mondial.

Vă invităm să participaţi la seria de manifestări, intitulată Eroii Satelor - poveşti de război, dedicată eroilor țărani participanți la marea conflagrație.
Evenimentul va debuta joi 24 noiembrie 2016, începând cu ora 9.00, la sala Victor Ion Popa a Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, Șos. Kiseleff nr. 30, cu o masă rotundă la care sunt invitați să participe istorici, preoți, specialiști in etnologie și antropologie. Va fi urmat de lansarea cărții De la Oituz la Verdun autor Lt.col.art.lector (rz) Alexandru Nicolae Teodoreanu, editura Ecou Transilvan, prezentată de col. (r) George Teodorescu.

La ora 14.00 va avea loc vernisajul expoziției Eroii Satelor - poveşti de război, dedicată eroilor care au luptat pe crestele Carpaților în iarna 1916 – 1917, deschisă publicului în sala de expoziții Gheroghe Focșa din Șos. Kiseleff nr. 28. Invitat la vernisaj este artistul Ion Crețeanu din Voineasa, jud. Olt care va interpreta cântece de cătănie inspirate de faptele de eroism ale armatei române.

Program
Ora 09:00 - Primirea invitaților
Ora 09:30 - Deschiderea manifestării
Ora 13:00 - Lansarea cărții De la Oituz la Verdun
autor Lt.col.art.lector(rz) Alexandrul Nicolae Teodoreanu, Editura Ecou Transilvan
Prezintă col. (r) George Teodorescu
Ora 14:00 - Vernisajul expoziției Eroii Satelor - poveşti de război
Sala Gh. Focșa - Șos. Kiseleff nr. 28
Recital cobză Ion Crețeanu, Voineasa, Olt

Mai multe informaţii: 021 317 91 03 / int. 178, 290
http://www.muzeul-satului.ro
https://www.facebook.com/pages/Muzeul-National-al-Satului-Dimitrie-Gusti/151598721549409?ref=hl