Comunicat de presă - Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor
Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor În atenția Doamnei Ministru al Culturii Corina Șuteu
Protest
Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor constată că, în ultimele luni, o parte a mediului profesional de înaltă calificare din instituțiile muzeale din România este supus unor presiuni și măsuri arbitrarii fără precedent în ultimii 26 de ani, pe care nu le putem accepta.
Manageri care și-au asumat acest rol în condiții dintre cele mai grele, cu rezultate majore, cuantificabile, după ce au performat în cariera științifică, sunt supuși unor evaluări accentuat nefavorabile, care generează justificate suspiciuni asupra obiectivității factorilor de decizie din Ministerul Culturii. Aceștia sunt aduși în fața unor comisii de evaluare a căror componență, în toate cazurile, nu se ridică la nivelul competenței științifice, profesionale și a performanțelor manageriale reale ale celor evaluați. Sunt judecați pe baza unor grile de criterii și punctaje care minimalizează deliberat toate activitățile legate de obiectivele și funcțiile de bază ale muzeului (evidența, conservarea și creșterea patrimoniului, cercetare, expoziții, publicații, digitizare, activități pentru public etc). Sunt depunctați masiv pentru tot felul de aspecte secundare sau formale, care, adesea, nici nu au ce căuta în evaluarea unui raport de activitate întocmit în urma unui proiect de management aprobat și care trebuie, prin urmare, să urmărească strict îndeplinirea acestuia.
Notele primite în urma ultimelor evaluări sunt flagrant mai mici decât cele primite, pentru aceeași perioadă, la toate evaluările anuale precedente, făcute de comisii diferite, în ministeriate diferite, dar în baza acelorași acte normative. Aceste diferențe de notare, totdeauna negative, ridică mari semne de întrebare asupra competenței sau obiectivității comisiilor de evaluare din 2016.
Cea mai recentă situație de acest gen din această serie neagră 1-a avut ca victimă pe managerul Muzeului Național de Istorie a României, dr. Ernest Oberlander-Târnoveanu: nota 6,80 cu care comisia de evaluare numită de Ministerul Culturii a apreciat activitatea sa managerială de 5 ani a provocat revolta și consternarea mediului profesional relevant.
Toți profesioniștii din mediul muzeal au fost martorii revirimentului acestei instituții sub mandatul său managerial, a luării unor măsuri remarcabile de conservare și protejare a patrimoniului, în ciuda situației dificile în care se află instituția și a subfinanțării ei de către Ministerul Culturii, a organizării în țară și străinătate a unor expoziții variate, de înaltă ținută, dintre cele mai reprezentative din istoria muzeografiei românești, a creșterii colecțiilor muzeului prin achiziții majore, iar implicarea sa în recuperarea bunurilor sustrase prin braconaj din situl arheologic de la Sarmizegetusa Regia a dus la recuperarea unor artefacte care au schimbat istoria Daciei.
Diferențele de opinii cu unii colegi arheologi, firești în orice mediu profesional, pot fi rezolvate prin dezbateri civilizate și puncte de vedere exprimate public care vizează deontologia domeniului, protecția patrimoniului istoric al României și eventualele schimbări legislative necesare, nu folosind tertipuri procedurale umilitoare nepermise, chiar josnice.
În sfârșit, nu putem să nu remarcăm faptul că se întâmplă aceasta 'evaluare' chiar în momentul în care urmează a se lua deciziile finale în atribuirea contractului privind noul proiect de modernizare a Muzeului Național de Istorie a României, în pornirea căruia domnul dr. Ernest Oberlander-Târnoveanu a jucat un rol important. Oare pe cine deranjează prezența la conducerea MNTR, într-un asemenea moment crucial, a unui profesionist integru?
Dorim ca prin prezenta să protestăm împotriva agresiunii administrative și a umilirii publice la care sunt supuși unii dintre cei mai calificați manageri ai instituțiilor muzeale și totodată personalități de vârf ale cercetării științifice românești, considerând că vocea unui grup profesional constituit tocmai pentru apărarea patrimoniului cultural național al României, a instituțiilor și persoanelor puse în mod autentic în slujba acestuia, va fi respectată pentru restabilirea echilibrului și pentru a se opri asaltul imposturii și a practicilor abuzive, care, în ultimele luni, au devenit practici curente ale Ministerului Culturii.
Unor situații abuzive și evaluări de aceeași natură au fost supuși în ultimele luni manageri ale următoarelor instituții: Muzeul Național al țăranului Român, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național 'Brukenthal' și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
Considerăm că este în interesul public ca Ministerul Culturii să promoveze respectul și considerația față de profesioniștii de valoare din domeniu, să asigure aprecierea obiectivă a managerilor de instituții culturale, pe baza rezultatelor reale ale acestora.